Afzondering of Quarantaine

Blijf in uw kot hoor je overal, samen even verstandig zijn, ons afzonderen uit liefde voor elkaar of letterlijk Quarantaine. Perzische afkomst.

Tijdens het scrollen op Facebook kwam ik een bericht tegen over de oorsprong van het woord, quarantaine. Het woord zou namelijk afkomstig zijn van een islamitische filosoof. Dit intrigeert mij en zet me aan om dit verder te onderzoeken. Zo kwam ik terecht in de 14de  eeuw ten tijde van de pestepidemie in Italië.



De filosoof Avicenna (ca.980-1037) blijkt een van de grootste islamitische denkers uit de Middeleeuwen te zijn. Hij was een veelzijdig wetenschapper en zorgde er door zijn vertalingen onder meer voor dat belangrijke werken uit de Oudheid van Aristoteles, Galenus en Euclides bewaard zijn gebleven. Ibn Sina, beter beken als Avicenna, was een medicus, geoloog, paleontoloog, natuurkundige, psycholoog, wiskundige, wetenschapper en filosoof.

Ibn sina vermoedde al dat sommige ziektes werden verspreid door micro-organismen. Om besmetting van mens op mens te voorkomen kwam hij tot de methode om mensen 40 dagen te isoleren. Hij noemde deze methode al Arba'iniya ("de veertig")
Handelaren uit Venetië hoorden over zijn succesvolle methode en namen deze kennis mee terug naar heel Italië. Zo moesten, in Venetië, de schepen met crew en passagiers 40 dagen in quarantaine blijven voordat ze aan land mochten gaan. Zij gaven het de naam 'Quarantena'. Deze methode om besmetting te voorkomen wordt vandaag de dag wereldwijd nog steeds toegepast.
Nog niet overtuigd?

Reacties

  1. Welkom Hafeda op dit digitaal reddingsvlot. Ik zie uit naar je bijdrages!
    Succes er mee en hou je gezond,

    bw

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo zijn er veel zaken van islamitische geleerden overgenomen door het Westen, zonder dat ze daar de erkenning voor krijgen. De meeste instrumenten die in een operatiekwartier gebruikt worden, zoals scalpels, werden door hen uitgevonden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten