CORONA # POSITIVITY


CORONA # POSITIVITY

Omdat de kranten al bol staan van corona en mijn eigen kinderen de kamer uitlopen als het erover gaat, dacht ik dat ik het nu eens even niet over Het Virus moest gaan hebben. Maar goed, de voordelen van de nadelen. Kom maar op.

CO2 UITSTOOT OMLAAG

Toch heeft elke donkere wolk een gouden randje, want onze luchtkwaliteit lijkt wel een voordeel te hebben aan deze pandemie.

Satellietbeelden van de European Space Agency en NASA toonden de voorbije weken een drastische vermindering van de stikstofdioxide-uitstoot. De lucht in China is ineens weer mooi blauw. In China werd ook het openbaar vervoer platgelegd en ook de industrie ligt stil. Onderzoekers zien nu sterke afnames in de luchtconcentraties. De grootste afname is in stikstofdioxide, dat gas was vooral afkomstig van de vervuilende industrieën. Maar denk ook eens aan al het vliegverkeer dat een halt wordt toegeroepen. Hier zal Moeder Aarde maar wat blij mee zijn.

Maar ook in België lieten de lockdown maatregelen zich al voelen: de Vlaamse Milieu Maatschappij zag de stikstofdioxideconcentraties in de lucht dalen, omdat er minder verkeer was in combinatie met zuivere, droge lucht uit het Noorden. Maar het verkeer is niet de enige bron van luchtverontreiniging. Het verwarmen van woningen met hout en het uitrijden van mest door de boeren dragen bij tot deze hoge concentraties. Ook het weer speelt een belangrijke rol. 

Je moet zelfs de kaarten niet bestuderen, van de kleuren alleen al word ik vrolijk!

LUCHTKWALITEIT:

VOOR CORONA
NA CORONA

                                                                                                                                                                                                                                     

MAATSCHAPPELIJKE SPELREGELS

Je kunt dit nog niet vergelijken met wat onze voorouders meemaakten. Cholera, tuberculose, de Spaanse griep, dat was toch wat anders. We hebben vandaag steengoed wetenschappelijk onderzoek. We hebben hoop op een vaccin of een goed antiviraal middel. Die zijn er nog niet, maar het is niet onredelijk erop te hopen. We kunnen ook contact houden met onze geliefden, veel mensen kunnen min of meer gewoon werken.

Maar waarschijnlijk hebben velen, ik durf zeggen een meerderheid, zich al aangepast. Zij maken er het beste van en ondervinden er misschien zelfs voordelen van. Ik reken mezelf tot die categorie. Ja, in het begin was het allemaal wat chaotisch. Je moet van alles omschakelen, je anders organiseren, nieuwe technieken ontdekken. Dat brengt stress met zich mee. Maar dat stabiliseert zich vrij snel. We passen ons aan, en uiteindelijk kunnen we voort op een manier die misschien niet zo veel verschilt van wat we gewoon zijn. 

MEER WAARDERING VOOR ZORGPERSONEEL.

We mogen in België best trots zijn op het personeel en op onze gezondheidszorg in het algemeen. Ons systeem mag dan duur zijn, het blijkt, ook in deze crisistijd, een van de beste van de wereld te zijn. Laten we hopen dat dit in het collectieve geheugen verankerd wordt, en niet vergeten, wanneer in de komende maanden en jaren het maatschappelijk debat volop zal draaien. Maar de vraag naar meer personeel en waardering in gewone tijden blijft en zal terugkomen. 

Onze zorg- en welzijnssector is één van de beste van de wereld maar blijven we over genoeg mensen en middelen beschikken om de uitdagingen van elke dag én de crisissen in de toekomst aan te kunnen? 

SOLIDARITEIT

We worden op dit moment allemaal weer fan van de zorg. We realiseren ons dat we zonder die vakkenvuller geen eten hebben, en zijn extra dankbaar voor de pakketbezorger en de vuilnisman. Sowieso zorgt deze periode voor meer solidariteit. Je ziet ineens weer de saamhorigheid in de buurt. Mensen denken: kan ik iets doen? Dat is een heel groot goed in de moderne, individualistische maatschappij."


Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/5043256/corona-virus-covid-19-voordelen-economie-bedrijfsleven
https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/389610-coronavirus-heeft-ook-positieve-effecten
https://www.technopolis.be/nl/blog/zijn-er-ook-positieve-gevolgen-aan-de-corona-pandemie
https://www.vmm.be/nieuwsbrief/april-2020/betere-luchtkwaliteit-door-coronacrisis
https://geo.irceline.be/www/hmean_vl.html
https://www.vmm.be/data/luchtkwaliteit-in-je-eigen-omgeving


Reacties

  1. Hallo,
    Dat is toch zot hé hoe vlug de natuur zich hersteld? Wie weet met dat het zomer wordt we met zen allen meer met de fiets gaan rijden..? Heel goed om het positieve eens te belichten.
    Succes verder met de Blog!

    Groetjes Dina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om het in de woorden van M. Wydooghe te stellen...
    These en antithese een grotere solidariteit en verbondenheid in tijden van afstand en isolatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. https://www.standaard.be/cnt/dmf20200513_04958417?articlehash=5A68A6E0A9D510EC6EBB285C30095D75C219F93BC364568BA122C31D1F07C975798E6F41B66147D77A92C3E642669142735FE58818948BAB0201E97BF6017BFD als er zelfs al plantjes op het strand kunnen groeien...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik ben blij met de effecten van Corona op ons milieu, maar vrees dat we het toch hard in ons gezicht terug zullen krijgen: de bedrijven zullen zo snel mogelijk willen heropstarten, met maar 1 doel voor ogen: zoveel mogelijk inhalen van wat verloren werd... waarschijnlijk zal er de eerstkomende tijd weinig belang gehecht worden aan duurzaamheid, ecologische voetafdruk ed...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten