Corona en racisme


Racisme in tijden van corona | College voor de Rechten van de MensCorona en racisme:
 een beschamend facet van de pandemie

De manier waarop de coronapandemie racisme en xenofobie aanwakkert, laat goed zien dat racisme nog steeds een structureel probleem is in onze samenleving. Want net als het eigenlijke virus, bleef ‘coronaracisme’ niet beperkt tot één specifieke locatie. Je treft het ondertussen aan in verschillende contexten.

Coronaracisme in het politieke discours

Dat racisme in de afgelopen weken ook sterk de kop op stak in het politieke discours, werd door niemand zo duidelijk gemaakt als door Donald Trump.
Dat een Vlaams Belang politicus ook zo’n taal hanteert, zal velen misschien niet verwonderen. Maar dat de Antwerpse burgemeester eveneens specifieke bevolkingsgroepen viseerde in zijn stad toen hij enkele dagen na het invoeren van de meer vergaande maatregelen onomwonden het volgende stelde: “Waar ik me meer zorgen over maak is dat je ook delen in de bevolking hebt die heel moeilijk te bereiken zijn, vaak ook de taal niet goed spreken, de Vlaamse media niet opvolgen en dus slecht geïnformeerd zijn. En ook bevolkingsgroepen die er bepaalde vaste gewoonten op na houden die echt strijdig zijn aan de voorschriften.” 
Ik vraag mij regelmatig af of hij in een ander België woont?
Dit virus verspreidt zich ongeacht taal, huidskleur, geloof, geaardheid of afkomst.
Alle bevolkingsgroepen op elk niveau zijn er dan ook bij betrokken. Volgens mij kan niemand de stewards aan de deur van de supermarkt negeren en de grote borden met tekeningen. (mocht je dan toch niet kunnen lezen)


#COVID19 does not care who we are, where we live, or what we believe.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, vraagt meer inspanningen tegen vals nieuws en haat, nu complottheorieën steeds vaker opduiken op sociale media. "We moeten nu handelen, om de immuniteit van onze samenleving tegen het virus van haat te sterken", zei Guterres. Hij roept iedereen op om in te gaan tegen hatelijke uitspraken over joden, moslims, vluchtelingen, buitenlanders, vrouwen maar ook ouderen.

Toch blijft de pandemie een tsunami van haat en vreemdelingenhaat ontketenen, zondebokken en bangmakerij. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus worden wereldwijd maatregelen getroffen om het reizen van en naar China aan banden te leggen. Steeds meer mensen van Aziatische afkomst maken echter melding van discriminatie en scheldpartijen die weinig te maken hebben met volksgezondheid of preventie. Media geven de indruk dat het nieuwe coronavirus anti-Aziatisch racisme veroorzaakt bvb Hashtag tegen stigmatisering Chinezen: #IkBenGeenVirus
 In werkelijkheid is dit een probleem van alle tijden en brengt de komst van het virus het enkel naar de oppervlakte. Het publieke racismedebat wordt voornamelijk gevoerd door witte, zwarte en Arabische mensen. Latinx en Aziatische mensen worden niet of nauwelijks vermeld.

Bronnen:
https://www.oneworld.nl/kijkenluisteren/fotoreportage/anti-aziatisch-racisme-is-niet-begonnen-bij-corona/
https://kifkif.be/cnt/artikel/corona-en-racisme-een-beschamend-facet-van-de-pandemie-8828
https://www.knack.be/nieuws/wereld/vn-baas-guterres-vraagt-extra-inspanning-tegen-haat-en-complottheorieen/article-news-1596891.html



Reacties